Fysiotherapie bij COPD en coronarevalidatie in Heerlen

contact

Fysiotherapeutische behandeling is de belangrijkste therapie bij COPD. Met geprotocolleerde fysiotherapie wordt gericht gewerkt aan de conditie. Met gespecialiseerde fysiotherapie voor COPD wordt geprobeerd longaanvallen te voorkomen door onder andere de lichamelijke conditie en spierkracht zo optimaal mogelijk te trainen.

COPD en coronarevalidatie

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een longziekte waarbij de longen beschadigd zijn. Het is een verzamelnaam voor:


Chronische bronchitis: bij chronische bronchitis zijn de bronchiën langdurig ontstoken. Als de bronchiën ontstoken en/of geïnfecteerd zijn, wordt er overtollig slijm aangemaakt. Hierdoor wordt de luchtstroom in en uit de longen beperkt, wat leidt tot overmatig hoesten en moeite met ademhalen.

Longemfyseem: dit is een chronische aandoening waarbij de longblaasjes verloren gaan. Longblaasjes zijn nodig om zuurstof op te nemen. Wanneer er minder longblaasjes zijn, kan het lichaam minder zuurstof opnemen. Dit zorgt voor onder andere kortademigheid en benauwdheid.

Veelvoorkomende klachten bij COPD zijn: chronisch hoesten, kortademigheid, benauwdheid, vermoeidheid, verminderde inspanningsmogelijkheden, toenemende moeite met dagelijkse handelingen zoals wandelden op het tempo van leeftijdsgenoten, traplopen, huishoudelijke taken of het uitvoeren van hobby of werk.

De belangrijkste taak van de fysiotherapeut is het in kaart brengen van de fysieke beperkingen die het gevolg zijn van COPD. De behandeldoelen binnen de fysiotherapie worden gericht op fysieke activiteit, fysieke capaciteit en het verbeteren of optimaliseren van de ademspierfunctie. 

Naast de beperking als gevolg van de aangetaste longen, zijn ook de lichamelijke en psychische gevolgen, zoals angst, benauwdheid en omgaan met de ziekte, belangrijk om mee te nemen. Door de veelal langdurige behandelrelatie tussen patiënt en therapeut kan daarnaast bij uitstek aandacht worden besteed aan leefstijlverandering. Alle Chronisch ZorgNet-therapeuten bij Maatschap voor Fysiotherapie Heerlerbaan hebben hier gedegen kennis over.

Naast de COPD-patiënten, kunnen ook andere longpatiënten terecht bij Maatschap voor Fysiotherapie Heerlerbaan. Verschillende diagnoses van longaandoeningen kunnen fysiotherapeutisch behandeld worden door de fysiotherapeuten van Maatschap voor Fysiotherapie Heerlerbaan die aangesloten zijn bij het Chronisch ZorgNet, gespecialiseerd in de behandeling van longpatiënten.


De meest voorkomende medische diagnose is COPD, maar ook andere longaandoeningen, zoals astma, interstitiële of restrictieve longaandoeningen komen voor. Beweegtherapie voor alle COPD-patiënten, training voor en na longtransplantaties en tijdens de palliatieve fase van longaandoeningen kunnen allen door onze fysiotherapeuten, gespecialiseerd in longaandoeningen, uitgevoerd worden.


Voormalig coronapatiënten hebben na het doorlopen van de bekende symptomen soms ook nog te maken met langdurige klachten, zoals:

  • Vermoeidheid en conditieverlies
  • Verlies in spierkracht
  • Benauwdheid


Dit klachtenbeeld geldt voor een groep patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen of thuis ernstig ziek zijn geweest. Zij zijn door het virus soms zo verzwakt dat fysiotherapie en andere zorgvormen noodzakelijk zijn om weer op kracht te komen. Binnen onze praktijk zijn er diverse fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het verlenen van deze fysiotherapeutische zorg.


Aangesloten bij het Chronisch Zorgnet

De gespecialiseerde therapeuten van Maatschap voor Fysiotherapie Heerlerbaan zijn aangesloten bij het Chronisch Zorgnet

Maatschap voor Fysiotherapie Heerlerbaan
Bautscherweg 1 
6418EJ Heerlen

Privacyverklaring

Contactgegevens

 045 - 750 11 58

 Info@fysioheerlerbaan.nl

KvK 14116429

Maandag - Vrijdag 08:00 - 19:30

Zaterdag - Zondag Gesloten